Den första byggnaden i den blivande hembygdsparken var Malttorkan, som kom hit 1947. Kommer från Boa i Farstorps socken och har anor från 1700-talet.
År 1949 flyttades den gamla Skolan hit. Den låg tidigare uppe vid kyrkan.
Skolan uppfördes 1869 och inrymmer skolsal och lärarbostad, från tidigt 1900-tal. Byggnaden rymmer även inventarier från Atto Petos tryckeri.
Snickar Ivars hus inköptes 1952 från Sigfrid Svennson, Övre Stavshult, Visseltofta. Stugan är en Byråsstuga med innertak på gavelrummen.Den är knuttimmrad i skiftesteknik.
Skvaltkvarnen kommer från Kampholma i Västra Torups socken.Den köptes 1932 av Thore Virgin och sattes upp på Qvarnfors, som senare lämnade den till museet.
Stavshultstugan kom hit 1956 det var tidigare beläget vid Vedjesjön. I detta hus bodde Ivar Nilsson och hade sin verksamhet. Han tillverkade mindre möbler och gjorde fönster.
Backstugan är en rekkonstruktion av korgmakaren Per Bengtssons,Tocka-Pärens, stuga belägen på Slättaröd nr.3. Per var den siste backstugesittaren i socknen. Stugan fanns med säkerhet 1862.
Lantbruksmuseet uppfördes 1989. Det omfattar maskiner och redskap från 1800-och 1900-talet. Där finns bl.a. Munktelltraktorn, Grålletraktor och en lokomobil som har använts på Person&Söners Möbelfabrik, samt vårt nya tåg
Bergstrandska huset kom till hembygdsparken 1998.Det var ursprungligen en donation från spettkaksbagerskan Thea Bergstrand till EFS i Bjärnum
Huvudbyggnaden började byggas 1973 och invigdes 1975. Vid kommunsammanslagningen
1/1 1974 fick Bjärnums Fornminnes-förening förtroendet att förvalta museet
1993 tog Fornminnesföreningen upp en fråga om en tillbyggnad för museets alla samlingar p.g.a. att tekniska samlingen låg i elverkts gamla byggnad nere på Algatan mitt i Bjärnum. Detta resulterade i att vi 10 år senare kunde inviga vår tillbyggnad i tre våningar där vi placerade tekniken i källarplanet